cum ramane cu acea traditie care spune ca toate rudele unuia care se calugareste sunt mantuite, adica intra direct in rai, rude pana la al saptelea neam?

In biserica ne folosim de descoperirile altora. Sfantul Grigorie decapolitul l-a scos, prin rugaciune, pe imparatul Traian din iad. Aparent fara alte urmari asupra sfantului. A fost informat ca cererea i-a fost indeplinita si i s-a cerut sa nu mai ceara pentru suflete care au ajuns in iad pentru ca nu au luat in serios invatatura crestina. 

In secolul 20, Sfantul Iosif isihastul a citit Vietile sfintilor, a vazut ca se poate, si prin rugaciune, a scos din iad sufletul unei rude, verisoara lui. Sfantul Efrem katunakiotul a vazut ca se poate, si a scos din iad prin rugaciune, sufletul staretului lui! Nu fara urmari cumplite pentru amandoi acesti doi sfinti: ei au platit in viata lor pentru toate chinurile pe care le mai aveau de indurat in iad, conform dreptatii dumnezeiesti, verisoara si respectiv staretul. Viata amandurora a fost, din momentul in care le-a fost ascultata cererea, suferinta peste suferinta, din ce in ce mai intensa, pana la margine disperarii, cei doi au ajuns in unele momente sa isi doreasca moartea...

Hai ca mai inteleg ca verisoara Sf Iosif isihastul a gresit si nu a facut nimic sa se vindece, dar un staret, adica un calugar care avea in grija suflete, ce putea sa faca de a ajuns in iad? Cu ce a gresit? Sfantul Efrem katunakiotul nu raspunde la aceasta intrebare elementara, atat de simpla. Cu totii am fi avut ceva de invatat ceva din raspunsul la aceasta intrebare. Dar oricum, un lucru ramane clar: acea traditie care spune ca toate rudele unuia care se calugareste sunt mantuite, adica intra direct in rai, rude pana la al saptelea neam, se clatina la modul cel mai serios cand vedem cat de greu e de scos un singur suflet din iad. Cei care se roaga pentru scoaterea unui suflet din iad platesc cu suferinte in viata lor. Una e sa plateasca unul singur o datorie mare facuta de cineva si alta e ca datoria sa fie platita de mai multi. Acelasi principiu si cand un individ, cu puterea politica necesara, imprumuta intr-un mod care nu e necesar, miliarde, si o tara intreaga le plateste, cate putin fiecare. Ca daca ar trebui sa le plateasca numai el, nu ar mai imprumuta nimic. 

Acesta este un blog de descrieri si masuratori, nu toate serioase, multe din ele naive sau gresite. In blog intra lucruri care mi-au atras atentia. Nu e scris blogul cu intentia de a da sfaturi cuiva