3 chei ale rugaciunii in ortodoxie, a caror ignorare e sursa permanenta de confuzie.

rugaciunile e bine sa fie studiate inainte. de ce? pentru ca instinctul permanent este sa gandesti ca, atunci cand te rogi, intotdeauna ai ceva de cerut: te rog si eu ceva. Or rugaciunea scrisa, sau cea de la slujba, nu e de cerere decat la sfarsitul ei. iar intr-o slujba, atentie, pot fi mai multe sfarsituri. Care este neintelegerea generatoare de confuzie?-  Daca spui o rugaciune de constatare, sau marturisire, ca pe o rugaciune de cerere, imediat creezi confuzie la nivelul mintii, contrazici o asteptare a ei, iar confuzia asta franeaza mult! impulsul de a te ruga. nu zic ca il intuneca, pentru ca imediat o sa sara cativa sa spuna ca rugaciunea nu se intuneca din atata lucru, dintr-o mica neintelegere. 

1) in religie nimic nu este ceea ce pare. instinctul omului e sa ceara si sa multumeasca. a constatat el o problema in viata lui, cere rezolvare si multumeste. asa e firesc. foarte greu se da omul la brazda sa vada adevarurile religiei constatatoare, sau marturisitoare, care sunt o sursa de putere, in anumite momente cel putin. 

2) biserica vine si corecteaza impulsul omenesc constatare-cerere-multumire. constat ca sufar, nu? pai nu! in primul rand constati ca Dumnezeu te ajuta sa iesi din suferinta! si dupa aia mai vedem noi ce mai constatam si ce cerem. 

3) si cer ca si cum n-as avea, ca un sarac ce sunt, nu? nu! biserica vine si corecteaza si acest impuls omenesc firesc cumva, aceasta prima evaluare, si spune asa: ceri ca unul care a primit deja tot ce a cerut. daca ceri de la Dumnezeu Tatal in numele lui Hristos, Hristos face. Tatal face. tu doar constati, marturisesti. iar in rest, ramane cum am stabilit. 

ce inseamna biserica vine si corecteaza? inseamna numai ca noi, astia mai limitati, ne folosim de descoperirile altora: ale sfintilor, ale lui Dumnezeu. la aceste descoperiri putem ajunge si singuri, dar ele ne sunt date de-a gata de catre biserica, in biserica. ceea ce corectam, deci, este contextul limitat: nu acela limitat este contextul adevarat, ne spune biserica. de aceea trebuie studiate descoperirile ei, pentru ca ne informeaza cu privire la contextul adevarat, adevarul adevarat. 

Acesta este un blog de descrieri si masuratori, nu toate serioase, multe din ele naive sau gresite. In blog intra lucruri care mi-au atras atentia. Nu e scris blogul cu intentia de a da sfaturi cuiva