Iertarea, procedeul complet: faci o lista cat mai completa cu cei pe care nu ii poti ierta. Rearanjezi lista cu cei mai usor de iertat primii. Ultimii cei mai greu de iertat. Si incepi sa ierti cu cei mai usor de iertat. Si tot cobori. E suficient sa vrei sa ierti, chiar daca simti ca este imposibil. Dupa aia rogi pe altii sa se roage pentru aceia, ca pentru niste dusmani. Si la manastire, pot fi pusi la psaltire. Nu poti tu sa te rogi pentru ei, dar sa dai sa se roage altii poti. Disparitia dorintei de a te razbuna pe ei inseamna ca i-ai iertat. Daca te razbuni, esti dator la Dumnezeu. Daca nu te razbuni, Dumnezeu iti este dator tie, oricat de urat si brutal ar suna asta, asa este.

Asta nu te scuteste de alte incercari, care pot fi si neasteptate si foarte grele, in care va trebui sa ierti, ca alta nu ai, si loc de intors nu este. Nu ierti, nu iesi din iad. Dar mijloace de a trece sunt. 

Acesta este un blog de descrieri si masuratori, nu toate serioase, multe din ele naive sau gresite. In blog intra lucruri care mi-au atras atentia. Nu e scris blogul cu intentia de a da sfaturi cuiva