Există SITUAȚII in care te rogi degeaba? M-am lovit de ele si exista si o solutie, in Filocalie si in Pateric. Nu zic de la mine. Mare atentie aici: Sigur că da. Aflăm chiar de la St Isaac Sirul: când ai fi poate tentat să zici din afară că ATUNCI e momentul să te rogi mai mult, in realitate in ceasul ăla fie și intenția de a te ruga e in plus

 Zice asa: "cînd se întunecă cugetarea, se ascunde credinţa şi se pune peste noi frica şi se taie nădejdea noastră. Atunci sufletul nostru este ca si cum ar fi sugrumat şi se scufundă în valuri.

Vine peste el întuneric peste întuneric ORICE AR FACE: fie că citeşti din Scriptură, fie că liturghiseşti, daca esti preot , fie că ai incerca orice alta lucrare bună, vine peste sufletul tau întuneric peste întuneric"

ce recomanda Sfantul Isaac Sirul strict pentru aceasta situatie?  recomandă somn de voie cu patura in cap. orice altceva e pierdere de timp și de nervi, pentru că așa vrea Dumnezeu, orice ai face in ceasul acela să fie frustrare iar rugăciunea, orice fel de rugaciune, este vorbire cu pereții, intentia de a face ceva ca sa scapi nu are nici o valoare, zero. 

deci somn, lași pe mai incolo. ca Napoleon dupa ce a pierdut la Waterloo: a dormit neintors doua zile si doua nopti. 

o situație ca in Pateric. un calugar caruia ii veneau ganduri insistente să abandoneze chilia. primește la cerere 3 sfaturi diferite de la trei avva. ultimul si cel definitiv a fost să stea in chilie FĂRĂ SĂ SE ROAGE, și gandurile alea il vor lăsa in pace la un moment dat. deci să stea in chilie ca intr-o TRANȘEE, fără să atace/se roage fără să nimic.

explicatie relativ recentă: atunci "gloanțele inamicului vor trece pe deasupra"(interpretarea Părintelui Efrem katunakiotul, sec xx)

Acesta este un blog de descrieri si masuratori, nu toate serioase, multe din ele naive sau gresite. In blog intra lucruri care mi-au atras atentia. Nu e scris blogul cu intentia de a da sfaturi cuiva