cate putin din fiecare. asta e firescul. asta e schimbarea cea mai revolutionara si mai pasnica pe care o poate experimenta un om care vrea sa fie liber

 cine a auzit de Parintele TADEI stie ca atunci cand a vrut sa se calugareasca, a vrut o manastire cu un anumit fel de vietuire. cineva l-a indrumat spre o comunitate de calugari refugiati rusi.

ca sa nu sminteasca pe nimeni, ca lumea e sensibila si n-are sens, nu scrie nicaieri ce fel de vietuire calugareasca voia parintele Tadei.

St Varsanufie cel Mare zice asa:  Parintii Patericului nu aveau nici un fel de pravila sau regula. Ideea era PUTIN DIN FIECARE. Rugaciune citire mancare si sfatuire si odihna si cantare.

ideea e sa fii placut lui Dumnezeu prin fiecare din aceste lucrari, facute cu atentie desigur. atentie si discernamant si sfatuire

deci: sa nu iti pui nici o regula ci sa treci dintr- o lucraee in alta cu fluiditate. pravila zero.

sau daca vreti singura pravila e una strategica:  CATE PUTIN DIN FIECARE. nu inseamna lene. inseamna ca nu te legi de nimic.

de altfel isihastii, campionii absoluti ai pravilei care trebuie facute poti nu poti, stiu ca MINTEA NU POATE ramane intr-o singura stare. mintea CERE uneori rugaciune libera (cum iti vine atunci, si care e si cea mai buna), alteori rugaciune citita  alteori citire sau cantare sau odihna.

 de aceea chiar si in cele 6 ore obligatorii de rugaciune de noapte, REGULA = le alternezi ca sa captezi Duh Sfant. Duhul Sfant trage sufletul intr-un fel imposibil de confundat. descris exact de St Maxim Cavsocalivitul.  daca nu cu una atunci cu cealalta. isihastul se misca in lucrare ca sa vada de unde bate Duhul si ramane in lucrarea mintii care a atras Duhul in acel moment,

mi-am facut licenta in Patericul egiptean si nici macar o data nu m-am intrebat ce pravila aveau oamenii aceia, primii calugari egipteni.ei bine, nu aveau niciuna niciuna. cate putin din fiecare. am aflat si invatat asta de la St Varsanufie cel Mare. care a scris de multe ori sa nu ne punem singuri reguli. sa nu ne legam. sa nu ne bagam in disciplina militara. in sesiune de examene continua.

ci cate putin din fiecare. asta e firescul. asta e schimbarea cea mai revolutionara si mai pasnica pe care o poate experimenta un om care vrea sa fie liber. 

Acesta este un blog de descrieri si masuratori, nu toate serioase, multe din ele naive sau gresite. In blog intra lucruri care mi-au atras atentia. Nu e scris blogul cu intentia de a da sfaturi cuiva