3 lucruri pe care le invatam din ascetica ortodoxa

(Mare atentie la orice fel de excese!)

respiratia. cea mai buna e aia de ceasornicar sau de caligraf. nu gafaiala. ceasornicar lunetist caligraf. finut. atent la obiectul delicat al muncii. Cand iti mai amintesti, nu strica sa te asculti pe tine insuti: daca gafai inseamna ca tragi prea tare . Vezi si st Nicodim aghioritul Paza celor cinci simturi.

adunarea mintii. lectura nu e subordonata intelegerii, e subordonata adunarii mintii. Intelegerea e importanta, dar atat, nu e cea mai importanta. Si, cat timp nu esti sfant, intelegerea e si limitata.

Ce pui tu e atentie. Fara atentie degeaba citesti. Daca insa nu intelegi conteaza foarte putin. Vezi episodul cu vistierul Candachiei, regina Etiopiei, din Faptele apostolilor.

Citesti citesti citesti ? Tre sa stii ca prea multa lectura imprastie si intuneca mintea. Parintele Cleopa. Citit, stat pe internet, ascultat muzica la casti... toate bune fiecare in felul lui. Dar prea mult bine...Nu ai sa vezi maratoane de lectura  in sesiune sau in afara ei in pustie. Un ascet o pagina o data. "O pagina" poa sa fie un paragraf o propozitie sau un cuvant, daca ai dat de un magnet puternic te opresti, nu citesti mai departe.

Daca citesti cu atentie la un moment dat simti ca nu iti mai fuge mintea. Nici nu stii cand s-a intamplat numai vezi ca nu iti mai fuge mintea, ca ai mintea adunata. Atunci se trece la rugaciune. Lasi bicicleta IMEDIAT si mergi pe jos sau te opresti ca sa rogi frumos. Politicos.

Deci prin citire atenta, adunarea mintii

La randul ei adunarea mintii e subordonata rugaciunii adica vorbirii cu Dumnezeu, mai exact amintirii de Dumnezeu, de ce nu te-ai gandit la Mine toata ziua?!?  Ce frumos le zicea Parintele Arsenie Papacioc

odihna. omul tre sa inteleaga ca uneori nu tre sa faca absolut nimic, pana se simte odihnit, sa stea si sa se odihneasca si atat. Coarda prea intinsa se rupe. St Antonie cel Mare mai glumea cu ucenicii. Cand nu mai poti mai iei o pauza pana poti din nou. Asa cum vedem inca din Patericul egiptean. Mai tarziu st Isaac Sirul.

Acesta este un blog de descrieri si masuratori, nu toate serioase, multe din ele naive sau gresite. In blog intra lucruri care mi-au atras atentia. Nu e scris blogul cu intentia de a da sfaturi cuiva