St Paisie aghioritul si parintele Atanasie, cu care era prieten de la Sinai

Parintele Atanasie a venit din Sinai la Manastirea Stavronikita dupa St Pasie cu care era prieten si pe care il asculta: Era reprezentantul manastirii Stavronikita in conducerea Athosului. Se imbolnavise de melanom si facuse metastaza, fusese internat in sputal, unde i se scosese un ochi ca sa fie extirpata o tumoare. Suferea de insuficienta respiratorie, uneori simtea ca se sufoca.

St Paisie a mers la Atena ca sa-l intareasca duhovniceste. A vorbit cu medicii, le-a spus sa ii spuna parintelui Atanasiei cu toate detaliile importante care e starea sanatatii lui. Prima reactie a Parintelui Atanasie a fost sa cada pe ganduri si sa fie cuprins de mahnire, dar St Paisie l-a incurajat tot timpul si l-a intarit. Timp de o luna, St Paisie mergea de doua ori pe zi la spital la parintele Atanasie. Prietenul lui bolnav a sporit si in credinta si a ajuns la randul sau sa sprijine duhovniceste si sa imparteasca bucurie bolnavilor din salonul sau, celor din alte saloane si celor pe care ii vizita.

Cat timp a stat in Atena la un crestin acasa, St Paisie binecuvanta, intarea suflesteste si rezolva problemele tuturor celor care veneau la el, si el insusi cauta prilejuri sa ajute si sa daruiasca dragoste. dadea saracilor tot ce avea, se ruga pentru toti, gazdei sale ii multumea si o tinea intr-o atmosfera de bucurie, era intotdeauna vesel. A plecat din Atena doar dupa o luna,  cand a vazut ca bolnavul s-a intarit in credinta si a inceput sa daruiasca bucurie si intarire celorlalti, dar a continuat sa ii scrie scrisori.

St Paisie a fost instiintat in vedenie ca a murit parintele Atanasie. Cand l-a vazut la arsanaua Manastirii Stavronikita, parintele Atanasie era vesel si senin la fatza, dar St Paisie s-a intristat: pentru anii pe care ii petrecusera impreuna si pentru anii care urmau sa ii desparteasca pana va fi plecat si el. Cand l-a sarutat ultima oara, i-a zambit. Dumnezeu binevoise aceea ca sa il mangaie"

Acesta este un blog de descrieri si masuratori, nu toate serioase, multe din ele naive sau gresite. In blog intra lucruri care mi-au atras atentia. Nu e scris blogul cu intentia de a da sfaturi cuiva